Tom Bowen spunea că această terapie „este un dar de la Dumnezeu”.

Majoritatea celor care primesc o primă şedinta de terapie consideră că este ceva magic, fiind uimiţi de efectul benefic, uneori imediat, deşi sunt informaţi de la prima întâlnire de către terapeut în ce constă terapia şi principiile ei;

Printre motivele care fac această terapie să fie atât de specială faţă de celelalte terapii, enumerez:

 1. Terapia Bowen este complet neinvazivă, fără durere şi fără reacţii adverse; nu presupune bruscări, înțepături sau aplicarea anumitor substanțe. Este o tehnică de vindecare prin atingere, bazată pe forța de auto-vindecare pe care o are organismul uman atunci când este relaxat și ajutat din exterior. Folosindu-se doar de capacitatea de auto-vindecare a organismului, tratamentul este practic individualizat şi constă intr-o serie de mișcări delicate, uşoare, realizate de terapeut cu ajutorul degetelor, într-o ordine specifică si cu pauze între mişcări. Prin atingerea anumitor puncte, multe dintre ele coincid cu cele din medicina chinezească, corpul se relaxează iar organismul este „anunțat” că este momentul să îşi folosească propriile resurse. La atingerea mușchilor și articulațiilor, sistemul nervos primește anumite semnale pe care le asociază cu remedii înregistrate în memoria celulară. Astfel, recunoaște ce trebuie să facă în caz de inflamație, de toxicitate sau rănire.
 2. Este o terapie holistică care echilibrează funcţionarea corpului la nivel fizic, emoţional si mental; mişcările Bowen, deşi fine si delicate, au un efect profund, pentru că ele detensionează si antrenează fascia, care aceasta e un ţesut continuu. De exemplu, o procedură executată pentru o migrenă, va avea efect si in eliminarea tensiunilor din zona umerilor, a coloanei lombare dar si in tonusul general al pacientului, acesta obţinând si un nivel mai ridicat de energie a intregului corp; acest lucru e posibil pentru că orice procedura Bowen, chiar dacă este aplicată in scopul unui efect principal (in funcţie de nevoile specifice ale pacientului), va avea şi un beneficiu la nivelul intregului corp.
 3. Terapia este personalizată pentru fiecare pacient in parte, fiecare corp este unic şi răspunde diferit; terapeuţii sunt buni cunoscători ai anatomiei si fiziologiei umane, au fost instruiţi prin cursuri specializate, obţinând diplomele in urma examenelor organizate de Academia Bowen din Australia (ţara de origine a acestei terapii). Fiecare mişcare executată face parte dintr-un program precis al unei proceduri specifice, iar in timpul aplicării terapeutul este atent la toate semnele corpului: respiraţie, culoarea fetei, temperatura corpului, starea de tensiune iniţiala şi gradul de detensionare pe parcursul şedintei. Terapeutul este instruit să observe si să lucreze cu semnalele corpului; deseori ceea ce “spune” corpul cuiva este chiar mai corect decat ceea ce spune posesorul corpului, el urmărind evoluţia pacientului si adaptând procedurile de la o şedinţă la alta.
 4. Terapia Bowen este un concept nou în manipularea corporală, care nu derivă şi nici nu este similară nici unei alte modalităţi de abordare fizică; de exemplu:
 • Deplasările osoase se realiniază, deşi nu se execută nici o manipulare a articulaţiilor sau oaselor, ca în chiropractică.
 • Tensiunile musculare se eliberează şi circuitul limfatic normal se restabileşte, deşi nu se masează muşchii, ca în masajul terapeutic.
 • Meridianele energetice se restabilesc imediat, deşi practica nu se bazează pe meridiane şi nu aseamană nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
 • Echilibrul psihic se normalizează, deşi nu este necesară invocarea unui răspuns emoţional, ca în cazul terapiilor ce se adresează minţii şi corpului deopotrivă.
 1. Terapia Bowen este simplă si eficientă pentru că are la baza principii simple si eficiente, in acord cu natura corpului; unul dintre ele este acela ca actul de vindecare se produce in stare de relaxare profundă. Exact asta face terapia Bowen: induce o stare de relaxare, normalizand funcţionarea corpului prin eliminarea tensiunilor de la nivelul fasciei.
 2. Terapia Bowen, ca adresabilitate, nu are limită de varstă; este recomandată pentru oricine, de la nou-născuţi la persoanele de vârsta a treia.
 3. Tehnica Bowen activează propriile resurse ale corpului, „trezindu-i” reflexele și simțul de auto-conservare. Îl aduce în echilibru și îi permite să se concentreze pe ceea ce corpul are nevoie să fie vindecat, terapia facilitând legătura între sistemul osos, cel nervos și cel muscular.

Citeşte şi Principalele 7 afecţiuni pe care le tratează terapia Bowen