Terapia Bowen

Terapie pentru corp

“Nu există boală, ci doar bolnav.”
Mircea Eliade

Dacă îți dorești o mai bună calitate a vieții, Terapia Bowen este terapia pentru trupul tău.

Terapia Bowen sau terapia Bowtech este o metodă de tratare holistică, o tehnică de vindecare prin atingere, bazată pe forța de auto-vindecare pe care o are organismul uman atunci când este relaxat și ajutat din exterior.
Terapia a luat naștere în anii 1950, devenind astăzi una dintre cele mai apreciate forme de medicină alternativă; cel care a pus bazele acestei tehnici de vindecare prin atingere și echilibrare, este australianul Tom Bowen, care a pornit de la ideea că organismul uman se poate reface singur, dacă este suficient de relaxat și i se acordă timpul necesar.

Terapia Bowen are la bază teoria conform căreia, de-a lungul evoluției, organismul uman și-a creat toate instrumentele necesare supraviețuirii. Din punct de vedere biologic, el poate lupta împotriva bolilor și se poate apăra de acestea, dacă nu îi periclităm activitatea normală prin intervenții abuzive. Practic, dacă ducem un stil de viață sănătos și îl ajutăm să se vindece natural, nu vom suferi niciodată de afecțiuni grave.

Tratamentul constă într-o serie mișcări delicate, uşoare, realizate de terapeut cu ajutorul degetelor, într-o ordine specifică și cu pauze între mişcări. Prin atingerea anumitor puncte, multe dintre ele coincid cu cele din medicina chinezească, corpul se relaxează iar organismul este „anunțat” că este momentul să îşi folosească propriile resurse. La atingerea mușchilor și articulațiilor, sistemul nervos primește anumite semnale pe care le asociază cu remedii înregistrate în memoria celulară. Astfel, recunoaște ce trebuie să facă în caz de inflamație, de toxicitate sau rănire.

7 mecanisme de autovindecare in terapia Bowen

Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ; SNV controlează peste 80% din funcţiile corpului și este foarte susceptibil la factorii externi de stres. Tehnica Bowen are cel mai important și profund efect în această zona, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. Vindecarea are loc atunci când SNV trece de la dominanta simpatică la cea parasimpatică, tehnica Bowen activând ca un catalizator pentru această schimbare; în timpul şedinţelor, pacienţii adesea adorm sau cad într-o stare de profundă relaxare; aceasta poate explica de ce, doar dupa câteva şedinţe Bowen, se reactivează frecvent procesul de însănătoşire, atunci când convalescenţa în urma traumelor, bolilor sau intervenţilor chirurgicale stagnează, sau se află în stadiu de platou.
Punctele de acupunctură și meridianele; Majoritatea mişcărilor se suprapun peste punctele de acupunctură, iar unele traversează chiar două sau trei meridiane dintr-o dată. Practicienii de acupunctură au corelat indicaţiile si efectele mişcărilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctură, comentând și asupra schimbării imediate a pulsului de acupunctură, ca răspuns la mişcări si proceduri. Suprapunerea acestor două sisteme ar putea explica componenta energetică extrem de puternică a tehnicii și efectul său asupra organelor interne.
Punctele Trigger; Multe din mişcările Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se înlătură senzația de durere și se ameliorează mobilitatea articulaţiilor și co-ordonarea musculară.
Memoria celulară; Oamenii de ştiinţă au demonstrat că unele mişcări specifice Bowen declanşează recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” și reinstalarea parametrilor unei stări anterioare de bine și echilibru.
Reflexul de contracţie; Majoritatea mişcărilor se realizează la origine, pe inserţia sau pe corpul muşchilor, unde sunt localizaţi receptorii celulelor Golgi, informând sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contracţia ţesutului musculotendinos. Aceşti receptori sunt stimulaţi în timpul mişcărilor de “solicitare” și “rolare” ale tehnicii Bowen. În cazul unui circuit durere – muşchi – spasm, putem întrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiţi de sistemul nervos.
Proprioreceptorii articulațiilor; Toate mişcările executate în jurul unei articulații afectează direct articulaţia, capsula și ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Şi în acest caz, stimulii vor fi primiţi de către sistemul nervos, invitând la normalizarea funcţionării articulaţiei, fără a fi nevoie de o manipulare în forţă.
Fascia; Fiecare mişcare Bowen este efectuată la nivelul superficial al fasciei și stimulează relaţia dintre fascie și nervii, muşchii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joacă un rol important în coordonarea musculară, aliniamentul postural și integritatea structurală și functională. În urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate în mod negativ, deoarece fascia va deveni rigidă, contractată, torsionată și deshidratată, aşa cum demonstrează lucrările Idei Rolf și a multor altor osteopați. Ca rezultat direct al unei şedinte Bowen, se observă adesea slăbirea aderenţei, înmuierea ţesutului afectat și îmbunătăţirea posturii și a mobilităţii, fără mobilizare forţată sau întindere.

Terapia Bowen

permite organismului să se vindece singur, având la bază principiul conform căruia puterea de vindecare se află în fiecare dintre noi.

7 avantaje care diferenţiează terapia Bowen de celelalte terapii alternative

Terapia Bowen este neinvazivă, fără durere ori reacţii adverse
Terapia Bowen este complet neinvazivă, fără durere şi fără reacţii adverse; nu presupune bruscări, înțepături sau aplicarea anumitor substanțe. Este o tehnică de vindecare prin atingere, bazată pe forța de auto-vindecare pe care o are organismul uman atunci când este relaxat și ajutat din exterior. Folosindu-se doar de capacitatea de auto-vindecare a organismului, tratamentul este practic individualizat şi constă într-o serie de mișcări delicate, uşoare, realizate de terapeut cu ajutorul degetelor, într-o ordine specifică și cu pauze între mişcări. Prin atingerea anumitor puncte, multe dintre care coincid cu cele din medicina chinezească, corpul se relaxează iar organismul este „anunțat” că este momentul să îşi folosească propriile resurse. La atingerea mușchilor și articulațiilor, sistemul nervos primește anumite semnale pe care le asociază cu remedii înregistrate în memoria celulară. Astfel, recunoaște ce trebuie să facă în caz de inflamație, de toxicitate sau rănire.
Terapia Bowen este o terapie holistică
Este o terapie holistică care echilibrează funcţionarea corpului la nivel fizic, emoţional și mental; mişcările Bowen, deşi fine și delicate, au un efect profund, pentru că ele detensionează și antrenează fascia, care este un ţesut continuu. De exemplu, o procedură executată pentru o migrenă va avea efect și în eliminarea tensiunilor din zona umerilor, a coloanei lombare dar și în tonusul general al pacientului, acesta obţinând și un nivel mai ridicat de energie a întregului corp; acest lucru e posibil pentru că orice procedură Bowen, chiar dacă este aplicată în scopul unui efect principal (în funcţie de nevoile specifice ale pacientului), va avea şi un beneficiu la nivelul întregului corp.
Este o terapie personalizată pentru fiecare pacient în parte
Terapia este personalizată pentru fiecare pacient în parte, căci fiecare corp este unic şi răspunde diferit; terapeuţii sunt buni cunoscători ai anatomiei și fiziologiei umane, au fost instruiţi prin cursuri specializate, obţinând diplomele în urma examenelor organizate de Academia Bowen din Australia (ţara de origine a acestei terapii). Fiecare mişcare executată face parte dintr-un program precis al unei proceduri specifice, iar în timpul aplicării, terapeutul este atent la toate semnele corpului: respiraţie, culoarea feței, temperatura corpului, starea de tensiune iniţială şi gradul de detensionare pe parcursul şedintei. Terapeutul este instruit să observe și să lucreze cu semnalele corpului; deseori ceea ce “spune” corpul cuiva este chiar mai corect decât ceea ce spune posesorul corpului, el urmărind evoluţia pacientului și adaptând procedurile de la o şedinţă la alta.
Reprezintă un concept nou în manipularea corporală
Terapia Bowen este un concept nou în manipularea corporală, care nu derivă şi nici nu este similar nici unei alte modalităţi de abordare fizică; de exemplu:
• Deplasările osoase se realiniază, deşi nu se execută nicio manipulare a articulaţiilor sau oaselor, ca în chiropractică.
• Tensiunile musculare se eliberează şi circuitul limfatic normal se restabileşte, deşi nu se masează muşchii, ca în masajul terapeutic.
• Meridianele energetice se restabilesc imediat, deşi practica nu se bazează pe meridiane şi nu aseamană nici cu acupunctura, nici cu presopunctura.
• Echilibrul psihic se normalizează, deşi nu este necesară invocarea unui răspuns emoţional, ca în cazul terapiilor ce se adresează minţii şi corpului deopotrivă.
Terapia Bowen este simplă și eficientă
Terapia Bowen este simplă și eficientă pentru că are la bază principii simple și eficiente, în acord cu natura corpului; unul dintre ele este acela că actul de vindecare se produce în stare de relaxare profundă. Exact asta face terapia Bowen: induce o stare de relaxare, normalizând funcţionarea corpului prin eliminarea tensiunilor de la nivelul fasciei.
Terapia Bowen este recomandată oricui
Terapia Bowen, ca adresabilitate, nu are limită de vârstă; este recomandată pentru oricine, de la nou-născuţi la persoanele de vârsta a treia.
Aceasta activează propriile resurse ale corpului
Tehnica Bowen activează propriile resurse ale corpului, „trezindu-i” reflexele și simțul de auto-conservare. Îl aduce în echilibru și îi permite să se concentreze pe ceea ce corpul are nevoie să fie vindecat, terapia facilitând legătura între sistemul osos, cel nervos și cel muscular.

Dacă și tu îți dorești să atragi „magie” în viața ta, următorul eveniment te poate interesa.

Completează formularul și programează-te pentru o ședință de terapie pentru corp!

    Datele personale colectate în formularul de mai sus vor fi folosite exclusiv pentru scopul a răspunde solicitării si conform cu Politica de confidentialitate