7 caracteristici ale consilierii şi coachingului
Consilierea este un cadou personal și o investiție în viitor
Pentru mine, consilierea este un cadou personal și o investiție în viitor. Chiar dacă am putea avea o viață ideală, am merge la sală și am mânca cele mai potrivite şi sănătoase alimente, nimic nu poate înlocui avantajele pe care le obții din interacțiunea umană reală – este o sursă de sprijin cu adevărat unică.
Această tehnică este centrată pe soluție și orientată către tine
Am ales această tehnică pentru că este centrată pe soluție și orientată către client. Ce înseamnă mai exact asta? Înseamnă că lucrez cu tine pentru a-ţi explora punctele tale forte. Înseamnă că eu am convingerea că tu ai tot potenţialul iar eu te ajut să îl conştientizezi, să îl foloseşti, să îţi iei cele mai potrivite decizii şi soluţii optime pentru tine. Nu mă concentrez pe probleme, ci mai degrabă pe modalități prin care te pot ajuta să le rezolvi. Ştiu că fiecare client, familie, copil, cuplu etc. are propriul set unic de experiențe și îmi adaptez abordarea pentru a se potrivi cu aceste nevoi specifice.
Procesul de consiliere este o experiență educațională
Procesul de consiliere este, în multe privințe, ca o experiență educațională. Clientul nu doar că învață mai multe despre el, dar și dobândește noi abilități. Uneori, consilierea presupune învățarea cu preponderenţă despre o anumită afecțiune (de exemplu: depresie, anxietate, tulburări alimentare) de care este afectat clientul, astfel încât să înțeleagă mai bine opțiunile de tratament.
Consilierea oferă beneficii pozitive ce-ți pot îmbunătăți viața
Consilierea oferă o varietate de beneficii pozitive care îţi pot îmbunătăți semnificativ viața. Adesea, în acest domeniu, toată atenția este pusă pe latura mentală a lucrurilor, dar, ca ființe fizice, fiziologia și sănătatea noastră generală ori bunăstarea joacă și ele un rol în ecuație. Unele astfel de beneficii pe care oamenii le obțin ca urmare a consilierii pot fi: mai multă energie, un somn mai sănătos și un apetit mai bun. Acest lucru are adesea un efect secundar, făcând oamenii mai activi, ceea ce poate ridica sentimente de pozitivitate. Cealaltă latură a acestei monede este simplul beneficiu al petrecerii timpului în imediata apropiere a altor persoane care, în special pentru cei care se simt singuri, pot avea un efect extrem de reconfortant.
Consilierea și coachingul sunt terapii bazate pe exprimare verbală
Atât consilierea, psihoterapia cât și coachingul sunt terapii bazate pe exprimare verbală. Aceste terapii s-au dovedit că ajută oamenii să facă față unor dificultăți precum stresul, anxietatea, gestionarea furiei, depresia, stresul traumatic, abuzul sexual și probleme de relație, tulburări de alimentație, lipsă de încredere în sine, pierdere, doliu, auto-vătămare și dificultăți de personalitate. Cu toții avem momente în care viața devine dificilă, avem o dispoziție scăzută și avem nevoie și de cineva care să vorbească. Uneori trebuie doar să vorbim cu cineva față în față, precum și cu cineva care ne va asculta cu adevărat preocupările noastre. În timpul ședințelor de consiliere, primeşti ajutor să faci față situațiilor care te afectează.
Consilierea este o relație de colaborare confidențială
Consilierea este o relație de colaborare confidențială, cu scopul de a elabora un plan de acțiune realist care să te ajute să te dezvolţi și să crești pentru a obține rezultatele pe care le cauți într-un timp util. Adesea, oamenii se liniştesc vorbind cu prietenii sau familia, dar pentru mulți oameni, acest lucru poate fi de fapt o barieră pentru a discuta în mod deschis și sincer problemele personale. Mulți oameni se simt mai confortabil vorbind cu un profesionist instruit în servicii de consiliere. Consilierul este în esență un partener care te va asculta fără judecată.
Consilierea îți oferă timp pentru a te confrunta cu problemele tale
Astăzi suntem mai aglomerați decât am fost vreodată, deoarece atenția noastră este atrasă în toate felurile posibile din momentul în care ne trezim până în momentul în care adormim. Aceasta înseamnă că rareori ne putem permite să stăm și să procesăm sentimente de vinovăție, remușcare, mâhnire sau tristețe. Consilierea înseamnă că îţi dedici pur și simplu timp pentru a te confrunta cu problemele tale.